Vapaaehtoistoiminnan pulmia: Jäsenhankintaa on tehtävä jatkuvasti

20.46 Lari Karreinen 0 Comments

Pidin kovasti erään vapaaehtoistoiminnan kehittäjän ajatuksesta "Joka tilaisuudessa istuta uusi puu". Uudet toimijat pitää rekrytoida ja vetää toimintaan mukaan. Tavoitteena voisi olla joka tilaisuudessa pyrkiä tukemaan yhden uuden aktiivin kasvua.

Vaikka yhdistyksellä olisi paljonkin jäseniä, usein heitä ei näy toiminnassa. Tutkimusten mukaan puolet suomalaisista lähtisi vapaaehtoistoimintaan, jos joku pyytäisi heitä henkilökohtaisesti. Mainosta tehtäväpaketteja avoimesti ja tarjoa niitä henkilökohtaisesti. Uusmedioiden ja sähköpostin tulvassa edelleen tehokkain tapa on keskustella kasvokkain ja tarjota mahdollisuuksia tulla mukaan. 

Paras ajankohta kalastella uusia toimijoita on alkusyksystä tai vuoden alussa, jolloin ihmiset aloittavat uusia harrastajia. Tai heti jäseneksi liittymisen jälkeen. Säännölliset uusien illat helpossa paikassa ja henkilökohtaiset kutsut sinne ovat ensimmäinen askel. Uusien illan tärkein tehtävä on tutustuttaa ihmiset toisiinsa ja ehkä tehdä jotain pientä yhdessä, ei pitää hallituksen kokousta tai kertoa sisäpiirijuttuja.
Hyvät sosiaaliset taidot omaava tutor on suureksi avuksi.

Mitä paremmin jäsenet tunnetaan, sitä helpompi on tarjota juuri heidän kiinnostustaan ja elämäntilannettaan vastaavia osallistumismahdollisuuksia.


Kirjoitus on muokattuna julkaistu Vihreässä Langassa 42/2010 jutussa Näin ei paranneta maailmaa. Pohjana on Maria Halosen kanssa kirjoittamani ja Meri Tennilän toimittama kirja  10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaan (Visio 2010).

Lisää vinkkejä rekrytointiin

 “Unlock the World – Teach a Child to Read” has much more impact than Volunteers Needed to Teach Reading“

Volunteer matchin mainio opas nettirekrytointiin pohjautuu sadan vapaaehtoistehtäväilmoituksen analyysiin. Pidä teksti lyhyenä ja mieti tehtävänimike huolella. Lue tarkemmin täältä

Rekrytoinnin peruspaketti ja tarkistuslista Volunteer for Americalta  sisältää opiskelijoiden ja vähän vanhempienkin ikäluokkien rekrytoimiseen hyviä käytäntöjä. Eri-ikäisten rekrytoinnista tarkistuslista.

Viraalimarkkinointia - käynnistä lumivyöry ja anna tiedon kulkea suusta suuhun.

Mainio nettityöpaja vapaaehtoisten rekrytoinnista lähtee perusteista. Söisitkö ravintolassa, joka mainostaa "Tule meille syömään, koska meidän täytyy saada nämä ruuat myydyksi"?  Vaan monet yhdistykset mainostavat, tule meille vapaaehtoiseksi kun meillä on näin paljon työtä tehtävänä. Mikä on se syy jota varten yhdistys on olemassa ja mikä on vetonaula, jonka vuoksi haluaisin toimia siinä vapaaehtoisena?

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.