Ominvoimin.com: Talkooenkelit tukemaan kansalaistoimintaa

12.34 Lari Karreinen 0 Comments

Tanja Aitamurto ja Riku Siivonen hahmottelevat Omin voimin mutta yhdessä -raportissaan miten  kansalaiset yhdessä,  joukkoistamis-, vertais- ja ruohonjuuritoiminnalla voisivat rakentaa uudenlaista yhteiskuntaa. Hyvien tapausselostusten lisäksi he päätyvät viiteen suositukseen. Näistä  vapaaehtoisprojektien johtamisessa talkooenkeliajatus voisi mahdollistaa paljon uusia asioita:

Talkooenkelit
Talkooenkelit ovat talkootoiminnan tai muun vastaavan Ominvoimin-toiminnan ammattilaisia, jotka tavoittaa Talkoopankista. He tietävät, miten puskea hankkeita eteenpäin. Kun heidät nimetään talkooenkeleiksi, he antavat asiantuntemuksensa Ominvoimin-noviisien käyttöön. He vinkkaaat talkootoimijaa eteenpäin verkostossaan. Enkelivaihdon kautta Talkooenkelit vaihtavat hanketta siivenräpäykseksi tai pidemmäksi aikaa.
(s.80)

Projektin aluksi tarvitaan selkeitä toimintamalleja, ettei aika kulu asioista sopimiseen ja eri vaiheissa tarvitaan erilaisia ihmisiä.

Ominvoimin-hankkeiden kaltaisissa toiminnoissa on yleensä mukana tällaisia aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat ja osaavat kehittää uutta. He pystyvät sellaiseen, mitä ei ole vielä ennen tehty. Se on hieno ominaisuus. Kutsuttakoon tällaisia ihmisiä käynnistäjiksi. Tähän ominaisuuteen sisältyy kuitenkin kääntöpuoli toiminnan jatkon kannalta. Aktiiviset käynnistäjät myös kyllästyvät, jos toiminta ei kehity heidän
mielestään tarpeeksi nopeasti. Tällöin toimintaa täytyy joko kehittää tai sitten etsiä käynnistäjien tilalle toteuttajat. Toteuttajat ovat ihmisiä, jotka pitävät siitä, että jatketaan jo hyväksi havaitun toimintamallin toistamista. Heillä on kärsivällisyyt-
tä rakentaa ideaa eteenpäin. Näistä rooleista kannattaisi puhua myös ääneen jo hankkeiden alkuvaiheessa, ja tunnistaa sekä hyväksyä erilaisten ihmistyyppien vahvuudet ja heikkoudet. (s. 74)


Tapauskertomuksissa on paljon hyviä käytännön vinkkejä. Suositelen!

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.