Vapaaehtoistoiminnan pulmia: Toiminta houkuttelevaksi

20.42 Lari Karreinen 0 Comments

Jokainen järjestötoimintaan mukaan tuleva miettii, vähintäänkin tiedostamattaan, ”mitä minä siitä saan?” Yleisin syy lähteä järjestötoimintaan on jonkin yleisen hyvän edistäminen. Kun saa tehdä tärkeäksi kokemiaan asioita hyvässä seurassa, on perusasiat kunnossa.
Motivaation lähteitä on muitakin. Moni järjestöaktiivi on vuosien varrella kehittynyt sekä ihmisenä että oppinut myös työssä tarvittavia taitoja.

Vihreiden kannattajille yleistä on halu kokeilla ja oppia uusia asioita, saada uusia kokemuksia tai vaikka vastuutehtäviä. Vanhusjärjestöissä taas korostuvat mahdollisuus saada seuraa tai tekemistä vapaa-ajalle.

Toiminnan ihmiset hakeutuvat helpommin menoa ja meininkiä tarjoaviin ryhmiin, kun taas pohdiskelijoille työryhmät ja keskustelupiirit ovat mieleisiä harrastuspaikkoja. Turvallisuushakuiset ihmiset harrastavat mieluiten asioita, jotka pysyvät samana vuodesta toiseen. Lisäksi pitäisi vielä huomioida ne yksinäiset sudet, jotka eivät halua toimia ryhmässä.

Tehtäväpakettien ja toimintamuotojen pitäisi tarjota hieman näitä kaikkia ulottuvuuksia, jotta toiminta houkuttelisi erilaisia ihmisiä. Kun jaetaan isojen vapaaehtoisprojektien vastuita, kannattaa miettiä mikä tehtävässä vastaisi edellä mainittuihin tarpeisiin.Kirjoitus on muokattuna julkaistu Vihreässä Langassa 42/2010 jutussa Näin ei paranneta maailmaa. Pohjana on Maria Halosen kanssa kirjoittamani ja Meri Tennilän toimittama kirja  10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaan (Visio 2010).


Lisää vinkkejä motivointiin

Uuttisjuttu Anne Birgitta Yeungin perustavanlaatuisesta tutkimuksesta vapaaehtoismotivaatioista. Tätä tutkimusta hyödynsimme oppaan vapaaehtoismotivaatiota käsittelevässä luvussa.

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.