Suosituksia fasilitointi- eli osallistavien menetelmien oppaista

21.32 Lari Karreinen 0 Comments

Useampi on kysellyt, mistä voisi opiskella osallistavia ryhmätyömenetelmiä eli fasilitointia. Parhaiten niitä oppii hyvässä valmennuksessa. Omat oppini olen hakenut pitkälti Grapen valmennuksia, joita voin lämpimästi suositella. Visio ja Kepa järjestävät avoimia valmennuksia. [Ja minäkin - mainos]

Näillä kirjoilla pääsee alkuun ja tekemällä oppii. Helpompia ja yleisempiä oppaita alkuun ja vaativampaa fasilitointia perässä.


Fasilitaattorin käsikirja, Pepe Nummi
Kaikki fasilitoinnin perusteista kolmannen sukupolven vaativampiin menetelmiin helposti luettavassa muodossa. Aloita tästä. Ja tulet palaamaan tähän. Löytyy myös venäjäksi. :)

Fasilitaattorin työkirja, Terhi Summa ja Kaisu Tuominen, Kepa
Monia kevyitä ja muutama raskaampi menetelmä sekä myös lämmittelyharjoitteita. Järjestöprojektien suunnittelijoille ja yhteisöjen rakentajille

Itellan työkalupakki
Yleisempiä perusmenetelmiä osallistaviin palavereihin ja laadunkehittämiseen. Sisältää myös Innotiimin luomat klassikot tuplatiimin ja ryhmämessut.

Tuplavoimin muutoksiin, Kari Helin
Tuplatiimin ja OPERA-menetelmän kehittäjältä suomalaiset klassikkotyökalut. Oma pohdinta - paripohdinta, esittely ja ristiinarviointi.

Ryhmämessut, Veikko Mantere
Ryhmämessut on yksi versio kahvilamenetelmästä, jossa osallistujat ristiinpölyttävät toisten ryhmien tuotoksia.

Fasilitointi luo uutta, Menesty ryhmän vetäjänä, Piritta Kantojärvi
Erinomainen hakuteos , jossa on esitelty 53 menetelmää selkeyttävin piirroksin ja miten niitä voi käyttää luovan ongelmanratkaisun prosesseissa. Täältä löytyy myös negatiivinen aivoriihi.

Virtuaalifasilitaattorin käsikirja, Pepe Nummi
Kirja, jonka lukemisen jälkeen aloittelevan virtuaalifasilitaattorin oppimiskäyrä nousee jyrkästi.

The Art of Focused Conversation, R. Brian Stanfield
Fasilitoidun keskustelun menetelmäopas, joka tunnetaan myös ORID tai fasilitoitu keskustelu -nimellä. Havainnot, tuntemukset, tulkinnat ja päätökset. Lopussa sata mallikeskustelua kysymyksineen vaikeiden tilanteiden selvittämisestä valmentaviin keskusteluihin.

Facilitator's Guide to Participatory Decision-Making, Sam Kaner
Klassikkoteos ryhmän yhteisen päätöksen luomisesta fasilitoimalla ja mitä kaikkea siinä prosessissa tapahtuu. Helppolukuinen ja isot kuvat. Kätevä perusteos, jos sen vain saisi pokkarina. Ryhmien kanssa työskenteleville, siis kelle tahansa fasilitaattoriksi haluavalle. Löytyy Aalto-yliopiston kokoelmista.

Dynamic Facilitation Manual, Rosa Zubizarreta, Jim Rough
Mahdottomalta tuntuvien monimutkaisten ongelmien tai tunnepitoisten ristiriitojen ratkaisun järeä työkalu. Menetelmä, joka aina toimii.

Appreciative Inquiry Handbook, Cooperrider, Whitney, Stavros
Kaikki arvostavasta haastattelusta sekä lukuisia esimerkkejä haastattelurungoista ja prosesseista. Kattava, mutta ei ehkä helpoimmin suodatettavassa muodossa. Löytyy Aalto-yliopiston kirjastosta. Lisää menetelmästä.

Appreciative Team Building, Diana Whitney, Amanda Trosten-Bloom, Jay Cherney ja Ron Fry
Kevyt ja helposti lähestyttävä kokoelma ryhmäytykseen ja tiimitoiminnan kehittämiseen arvostavasta näkökulmasta.

Open Space Technology, A Users Guide Harrison Owen
Menetelmä suurten ryhmien itseohjautuvaan työskentelyyn. Perusteet löytyvät Pepen kirjasta ja tämä kannattaa lukea kun haluaa syvemmän otteen. Lisää Open spacestä.

The Skilled Facilitator, Roger Schwarz, Anne Davidson, Peg Carlson, Sue Mckinney
Vaikeiden ryhmätilanteiden ja interventioiden taito (Kontrollimalli - oppimismalli). Syvempiä fasilitoinnin taitoja ja ymmärrystä.

Developing Facilitation Skills -  A Handbook for Group Facilitators,Patricia Prendiville
Fasilitaattorin rooliin, itsearviointiin, erilaisiin tilanteisiin ja ryhmäprosessiin keskittyvä opas. Tuhti teos Combat poverty agencyltä Irlannista.

Guide to Meeting Facilitation Best Practices and Talking Tips
Strategic Training Solutions
"Näytät siltä, että haluaisit sanoa jotain?" "Huomaan, että tämä on sinulle hyvin tärkeä asia. Voimmeko kuulla nyt muiden näkemyksiä?" Paketti pieniä kommentteja ja miten käyttää ruumiinkieltä hyvän osallistumisen tukemiseen.


The 9 Disciplines of a Facilitator: Leading Groups by Transformin Yourself
Jon C Jenkins ja Maureen R. Jenkins
Linkistä löytyy tiivistelmä kirjasta, joka käsittelee mitä fasilitaattorin pitäisi huomioida jottei hän omalla käyttäytymisellään loisi vaikeita ryhmätilanteita.

Tässä kaikki tuntemani suomalaiset alan teokset sekä niitä ulkomaisia, jotka sattuvat olemaan hyllyssäni tai olen löytänyt netistä. Arvostan, jos lisäätte omat suosikkinne ja vinkkinne. :)


J.K. International Association of Facilitationin kirjalista on aikas kattava. Kiitos Jan-Erik

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.