Piirtämällä selkeytät ja luot pysyvämmän muistijäljen

14.01 Lari Karreinen 0 Comments

Ihminen ei pysty pitämään montaa asiaa mielessä samaan aikaan. Sen vuoksi kuva tai piirros auttaa käsittelemään ja pitämään mielessä monimutkaisia kokonaisuuksia tai kuvata prosessin vaiheita.


Onneksi piirtämistä voi harjoitella ja kuka tahansa voi oppia. Tästä on erinomaisia esimerkkejä tällä videolla:
Piirtäminen yksinkertaistaa ja selkeyttää. Eräs valmennettavani sanoi muistavansa keskustelujamme piirrosteni avulla. Kuvat jäävät paremmin mieleen ja keskustelun aikana on helpompi palata asioihin, jotka ovat näkyvissä.


Tässä työpajassa piti tehdä toimintasuunnitelmaa luontoarvojen kartoittamiseen liittyen. Piirtämällä voi nopeastikin luonnostella monimutkaisia tapahtumia, jolloin kaikki keskustelun osallistujat saadaan samalle kartalle.
 Open spacen ohjeet osallistujille Ympäristöakatemiassa.

 
Syksyn 2014 omien tavoitteitteni selkeytys: mitkä ovat tavoitteeni, ensimmäiset askeleeni ja toivottu tulos. Tämän syntymisessä työskentely-ympäristö auttoi luovuuteen.

Työpajojen osallistujat ne vasta osaavatkin piirtää. Rohkaise aina osallistujia piirustelemaan varaamalla pöytiin fläppipaperit pöytäliijnoiksi ja tusseja.

Tiina Hoskarin taidonnäyte Art of Hosting -viikonlopusta.


Päivän ohjelman voi myös piirtää, kuten myös sen mitä osallistujille jäi mieleen. Graphic harvesting eli sadonkorjuu piirtämällä jättää kiteytetyn muistijäljen työpajan sisällöstä. Art of Hosting -viikonlopun yhteistyötä.

Sen sijaan että kirjoittaa työpajan keskusteluja fläpille, ne voi myös piirtää. Graafisessa fasilitoinnissa keskustelujen sisältö kuvataan samanaikaisesti. Tämä vaatii taitoa kiteyttää sisältöä kuviksi.

Katariina Kähkönen kuvitti keskustelujen tuloksia opintokeskus Vision Moninaisuutta rekrytointiin -koulutuksessa muun muassa vapaaehtoisten motivaatioita.

Fasilitoin Avoine oy:n asiakastilaisuuden Liina Hongellin kanssa 13.3.2014 ja Liina visualisoi keskustelujen koonnin:

Muutamia vinkejä visualisointia harjoitteleville:

A collection of 143 Visuals, Doodles & Sketchnotes to inspire
Scott Torrance

The Sketchnote Handbook: The Illustrated Guide to Visual Note Taking 
Mike Rohde

Vinkkejä miten aloittaa muistiinpanojen teko piirtämällä

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.