Arvostava kehittymiskeskustelu avaa uusia mahdollisuuksia

11.45 Lari Karreinen 0 Comments


Johdon valmentaja Jarmo Manner arvosteli tavoitekiimaisia kehityskeskusteluja, joissa keskitytään yksilön suorituskykyvyn mittaamiseen. Kehityskeskusteluja, joissa unohdetaan yhteistyön ja työpaikan hyvän vuorovaikutuksen merkitys.

Millainen voisi olla arvostava kehityskeskustelu, joka voimaannuttaisi ja loisi innostusta kehittyä omassa työssään? Itse olen pitänyt kehityskeskusteluja arvostavan haastattelun pohjalta. Varoitin työntekijää aluksi, että tämä voi kuulostaa vähän erilaiselta.

1) Miten menee?

- Kun mietit tavoitteitasi, niin mistä asioista olet  iloinen? 
- Mikä toimii ja on edennyt? 
- Huomioi kaikki pienetkin edistymiset, jotka ovat saaneet sinut tuntemaan tyydytystä ja onnistumisen iloa. 
- Kerro yksityiskohtia: ”Kun tein projektisuunnitelman ja pyysin kommentteja Pekalta, hän oli perehtynyt siihen perinpohjaisesti ja teki hyviä muutoksia.”

2) Mikä on edistänyt näitä onnistumisia?

- Mitä teit, jotta onnistuit näissä?
- Mikä on tukenut sinun parasta mahdollista suoritustasi?
- Miten työtoverisi, esihenkilösi, asiakkaat, olosuhteet, työvälineet, koulutukset, aikaisempi osaamisesi jne ovat auttaneet sinua?

3) Miten olet muuttunut?

- Mieti itseäsi vuosi sitten ja nyt. Miten olet kehittynyt ja mitä olet oppinut tänä aikana? Taas, anna itsellesi kiitosta kaikista pienistä muutoksista, edistysaskeleista ja opeista niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisessa tehokkuudessa.
- Mitä teit töissä, kotona, vapaa-ajalla, että tämä oli mahdollista?

4) Mennään pidemmälle!

- Mieti työtäsi omia tavoitteitasi laajemmalle. Mitkä asiat organisaatiomme koko toiminnassa ja tuloksissa saavat sinut tuntemaan iloa ja jopa pientä ylpeyttä?

5) Mitä haluaisit vahvistaa ja saada lisää?

- Mitä piirteitä työssäsi tai toiminnassasi haluaisit vahvistaa?
- Mikä teki näistä merkittäviä asioita sinulle?
- Mitä haluisit tehdä toisin?

6) Kehittyminen: mitä haluaisit vahvistaa ja saada lisää?

- Mitä piirteitä työssäsi tai toiminnassasi haluaisit vahvistaa?
- Mikä teki näistä merkittäviä asioita sinulle?
- Mitä haluisit tehdä toisin?
- Mistä näistä asioista haluaisit aloittaa? (Tässä kohtaa esihenkilö voi auttaa priorisoinnissa koko organisaation näkökulmasta)

7) Mitä apua tarvitset minulta, esihenkilöltäsi?

- Miten voin auttaa sinua?
- Millainen koulutus, resurssit tai mikä muu auttaisi sinua menestymään työssäsi?
- kertaatko vielä lyhyesti, mikä on seuraava askeleesi?

Tässä kehityskeskustelussa ei tarvita lomaketta. Tärkeintä on keskittyä kuuntelemaan arvostavasti. Eräs toimitusjohtaja sanoi kerran, että tärkeintä on hyvä keskustelu, ei jokin tietty kehityskeskustelun malli.

Kiitos tästä kehityskeskustelumallista, jota olen hieman jatkokehitellyt, Neil Samuelsille. ReWorking of Work -ryhmän keskustelut taas antoivat kipinän palata tähän aiheeseen.

Erinomainen kirjoitus arvostavan haastattelun käytöstä kehityskeskusteluissa on UnHabitat-ohjelmassa. Itse menetelmästä olen kirjoittanut useampaankin otteeseen.  Ja jos mietit, voiko arvioinnin unohtaa kokonaan, kannattaa lukea Pekka Peuran kirjoitus itsearvioinnin voimasta matematiikan opetuksen tulevaisuus -blogissa.

Muistan saaneeni palautetta, että näistä kehityskeskusteluista oli pidetty. Nyt kun vuosien päästä seuraan entisiä työntekijöitäni, niin huomaan miten he ovat kehittyneet  tavoilla, joita en heidän esihenkilönään olisi osannut edes kuvitella.

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.