Toimintatapani

16.36 Lari Karreinen 0 Comments

Mänty tarvitsee kasvaakseen happea, vettä ja ravinteita. Yhtä lailla organisaatio tarvitsee ihmisiä ja toimintaintoa voidakseen kasvattaa uusia oksia, kestää myrskyjä ja tehdä uusia taimia. Mutta mänty ei saa ravinteita käyttöönsä ilman yhteistyötä sienijuuren kanssa. Samoin organisaatio tarvitsee yhteistyötä, saadakseen jäsentensä toiminnan ja tarmon ja kanavoitua yhteisiin tavoitteisiin. Sitä yhteistyötä luodaan osallistamisella ja valmentavalla johtajuudella.

“On olemassa minun ratkaisujani, sinun ratkaisujasi ja meidän ratkaisujamme.”
Vanha kiinalainen sananlasku
Haluan auttaa ihmisiä löytämään omat ja yhteiset ratkaisunsa, sillä kestävään muutokseen tarvitaan sidosaineiksi oma osaaminen ja voimavarat. Näin tulokset jäävät elämään sen jälkeen kun astun huoneesta pois ja innostuksen taika on hälvennyt. Mitä tahansa tehdäänkin, se tehdään osallistavasti.

Auttamisesta
Jos haluan johdattaa henkilön kohti määrättyä tavoitetta, täytyy minun ensin paikantaa missä hän on, ja aloittaa sieltä. Se joka ei tätä taida, pettää itseään luullessaan voivansa auttaa muita.

Auttaakseni jotakin täytyy minun tietenkin ymmärtää enemmän kuin hän, mutta ennen kaikkea minun täytyy ymmärtää, mitä hän ymmärtää. Ellen sitä osaa, niin ei auta vaikka pystyisin ja tietäisin enemmän. Jos kuitenkin haluaisin näyttää kuinka paljon osaan, johtuu se siitä, että olen turhamainen ja ylpeä ja oikeastaan haluan tuon toisen ihailevan itseäni sen sijaan että auttaisin häntä.

Aito auttamishalu alkaa nöyryydellä sen edessä, jota haluan auttaa. Tällöin minun täytyy ymmärtää että auttaminen ei ole sitä, että haluaa hallita, vaan sitä että haluaa palvella. Ellen tähän pysty, niin en myöskään voi auttaa toisia.


Kierkegaard: Eftertanke, käännös tuntematon

Tähän pyrin fasilitaattorina ja tie on vielä pitkä. Palautteella voit auttaa minua.

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.