Haluatko ohjata avaruusaluksen läpi asteroidivyöhykkeestä?

11.29 Lari Karreinen 4 Comments


Vai kiinnostaisiko luottamushenkilötoiminta valiokunnassa? Ehkä kuitenkin innostaisi saada nilsiäläisen sahansoittajan ja punjabilaisen sitaristin soittamaan yhdessä Šostakovitšia?
Nyt ollaan vapaaehtoistoiminnan vaikeuksien kovassa ytimessä: hallitus-, valiokunta- ja työryhmien jäsenten rekrytoinnissa. "Kun niitä sitoutuneita hallituksen jäseniä on niin vaikea saada."
Tee siitä mahdollisimman byrokraattisen ja arvokkaan kuuloista. Työryhmä, ah kuinka tunnen innostuksen väreilevän selkäpiissäni. Hallituksen kokous, kyllähän niistä voi oikeasti tulla innostuneena pois, voihan?
Törmäsin juuri aivan upeaan vapaaehtoismahdollisuuteen, joka kuului näin:
TEDxOtaniemiED

Kun vertaan tätä Lääkäriliiton valiokuntahakuun, niin se kuulostaa hyvin viralliselta, arvokkaalta ja perinteiseltä. Eri sanoilla kosketetaan erilaisia ihmisiä.
Veikkaisin Lääkäriliiton saavan varmasti paljon virallisia ja perinteisiä hakijoita valiokuntiinsa. TEDxOtaniemiED-tapahtuma saanee riveihinsä innostuneita, omaa osaamistaan täysillä peliin laittavia vapaaehtoisia.
Tässä kolme esimerkkiä ja viisi vinkkiä erilaisesta rekrytoinnista. Lopussa vielä pieni bonus auttamaan kaikkia järjestötoimijoita saamaan hallituksiinsa ja työryhmiinsä entistä sitoutuneempia, motivoituneempia ja innokkaita osaajia toteuttamaan järjestön tehtävää.

1. Kerro tehtävästä innostavasti

Ennakko-odotukset vaikuttavat suoriutumiseen ja sitoutumiseen. Mitä vaikeampi porukkaan on päästä ja mitä vaativampi tehtävä on, sen motivoituneempia hakijat ovat. Jos haetaan vain hallituksen jäsentä istumaan tuolilla yhden kauden "ei sun tarvitse tehdä mitään, osallistut vain", niin varmemmin saadaan passiivisia jäseniä. Nyt joku lukija toivottavasti kirjoittaa kommentteihin tarinan, miten tällaisesta passiivijäsenestä kasvoikin aktiivi. Kyllä sitäkin tapahtuu.
Ja kun halutaan sitoutuneita ja motivoituneita jäseniä, jotka ovat valmiita laittamaan aikaansa ja osaamistaan toimintaan, niin se kannattaa sanoittaa hakuilmoitukseen.

Luonnonsuojeluliitto rekrytoi vapaaehtoistoiminnan työryhmään näin:
Ideoi innostavaa ja yhteisöllistä toimintaa
Tule mukaan vapaaehtoistoiminnan työryhmään etsimään aivan uudenlaisia tapoja tehdä vaikuttavaa luonnon- ja ympäristönsuojelutyötä.

2. Kerro tehtävän merkityksestä

"[Lääkäriliiton] Valiokuntien tehtävänä on tuoda esiin jäsenien näkemyksiä, ottaa kantaa paikallisiin asioihin ja osallistua liiton kannanottojen valmisteluun."

"Haluatko antaa aikaa ja osaamistasi, koska haluat uudistaa Suomen ja maailman oppimista?" TEDxOtaniemiED-tapahtuma
Lääkäriliitto tekee työtä, joka vaikuttaa jokaisen suomalaisen terveyteen ja lisää laadukkaita elinvuosia. Mitä juuri tämä valiokunta on saanut parhaimmillaan aikaan?
"Vapaaehtoistoiminnan ryhmä on mm. pannut hyviä toimintatapoja kiertoon ja kerää parhaillaan vinkkejä sujuvien talkoiden järjestämiseen ja yhdistysten yhteistyön parantamiseen." Luonnonsuojeluliitto
Vastaa kysymykseen: Miksi tämä on tärkeää?

3. Mitä minä siitä saan?

"Haluatko osallistua TEDxOtaniemen järjestämiseen? Kiinnostaako oppia, miten tehdään globaalia tapahtumaa?" 
"TEDxOtaniemiED tarjoaa sinulle mahdollisuutta näyttää kulmahampaasi tapahtuman yhteistyösuhteiden rakentajana."
"Saat äänesi kuuluviin ja pääset seuraamaan alan tapahtumia näköalapaikalta." Lääkäriliitto
"Luonnonsuojeluvaliokunnassa pääset seuraamaan aitiopaikalta luonnonsuojeluun liittyvien lakien muutoksia, tutkimusta ja ajankohtaiskysymyksiä sekä miettimään, miten ne vaikuttavat luonnon ja ympäristön tilaan."
Uratietoiset tai työkokemusta hakevat vapaaehtoiset haluavat työkokemusta ja luoda verkostoja. Vaikuttajia motivoi mahdollisuus tehdä parempaa maailmaa. Suurilla ikäluokilla on kertynyt vuosikymmenten osaaminen, jota he voisivat  antaa järjestön käyttöön. Myös sosiaalisuus, mahdollisuus jutella samasta asiasta kiinnostuneiden kanssa on tärkeä motiivi.

4. Paljonko aikaa se vie?

Etätyöskentelyn lisäksi tapaamisia on neljä vuodessa. Luonnonsuojeluliitto
Valiokunnat kokoontuvat kuusi kertaa vuodessa
Lääkäriliitto
Jos jotain parantaisin TEDxOtaniemiED:n ilmoituksesta, niin lisäisin vielä arvion ajankäytöstä. Kun haetaan kovan tason osaajia, niin heillä on varmasti paljon muutakin tekemistä. On helpompi lähteä mukaan, kun voi arvioida työmäärää edes hiukan etukäteen.

5. Perehdytys

Hyvät hallituksen ja työryhmien jäsenet toimivat ja kehittyvät ilman perehdytystä? Ei. Perehdytys ja koulutus on hyvä keino laskea kynnystä lähteä mukaan ja tehostaa toimintaa. Kun oppii jotain, niin haluaa myös käyttää taitojaan. Yksi keino perehdyttää hallituksen jäseniä on järjestää työpaja hiljaisen tiedon jakamiseen. Vaan miten työryhmän perehdytyksestä voisi saada näin houkuttelevan mainoksen?

Parasta lapsille leiriohjaajakoulutus

Bonus: mainosta tehtävää julkisesti

Vain TEDxOtaniemiED kertoo etusivullaan näkyvästi hakevansa vapaaehtoisia. Luonnonsuojeluliitto rekrytoi työryhmiinsä vain sisäisillä sähköposteilla. Luottamustehtävä on myös viesti siitä, mitä järjestö tekee. Avoin mainos voi tavoittaa jäsenen, joka ei vielä ole sähköpostilistan sisäpiirissä tai lue jäsenlehteä.
Kun todella halutaan parhaimmat vapaaehtoiset, niin siitä kannattaa kertoa isosti sanoin ja kuvin. Yllä kuvattu Parasta lapsille -leiriohjaajakoulutuksen mainos on napattu Facebook-sivuilta, jonka täyttää virta rekrytointimainoksista, joissa on iloisia lapsia. Tavoittaisiko asiantuntijavapaaehtoiset valiokuntatyöskentelyyn LinkedInistä?

Tässä oli viisi vinkkiä pintaraapaisuna aiheesta. Aiemmin olen käsitellyt aihetta kirjoituksessa Avaimia hallitusrekrytointeihin ja Helppo ja varma konsti vapaaehtoisten hankkimiseksi. Houkuttelevan rekrytointiviestin kirjoittamisesta lue esimerkki 350.orgista. Syvemmin motivoinnista löytyy täältä ja rekrytoinnista tästä pitämästäni koulutuksesta:

4 kommenttia:

 1. Hei, kiitos TEDxOtaniemiEDin nostamisesta näin! Rekryviestien kirjoittamisesta vastasi mahtava vapaaehtoismaisterimme Viljami Hätönen. Nostamasi pointti ajankäytön arvioimisesta on ihan totta. Koitimme kirjoittaa niitä enemmän auki johtoryhmähakemusten hakulomakkeisiin, kuten täällä: https://docs.google.com/a/nahuman.net/forms/d/1Pz55FPcpvI7GW6d4V04K8OND_YHloxEuKmca8mUwMlY/viewform

  Koitimme löytää tasapainoa sivun selkeyden ja helppolukuisuuden sekä tarpeellisen tiedon antamisen välillä. Nyt ajatuksena oli, että johtoryhmästä kiinnostuneet saavat enemmän tietoa samalla kun tulee mahdollisuus täyttää lomake.

  VastaaPoista
 2. :) Ja mitäs tuolta löytyi: "Emme olisi myöskään yllättyneitä, jos yrityskumppanit kirjoittavat suosituksen jota voit käyttää työnhaussa." Aina vaan paranee.
  Olisipa mielenkiintoista jälkikäteen kuulla montako vapaaehtoista saitte rekrytoitua ja missä ajassa.

  VastaaPoista
 3. Ensimmäisen puolentoista vuorokauden aikana kaikkia vapaaehtoishakemuksia on tullut yli 130, mutta TEDxOtaniemiEDin blogissa tulee tästäkin enemmän tietoa seuraavan viikon aikana. :)

  Joudumme itse asiassa tekemään peliliikkeitä ja lyhentämään johtoryhmän rekryaikaa, koska hakijoita on niin valtavasti. Muuten vaarana on, että koko projektiaikataulu nytkähtäisi melkein viikon eteenpäin tai joutuisimme hutiloimaan hakemusten käsittelyssä. Kumpikaan ei ole kovin hyvä vaihtoehto, joten tämä tuntuu reiluimmalta kokonaisuuden kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja näköjään olen kirjautuneena eri laitteilla eri tileille. Rai rai.

   -Hannu Jaakkola.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.