Innostava tehtävä napataan: viisi helppoa vinkkiä

21.44 Lari Karreinen 1 Comments

Lataa tästä itsellesi innostavan tehtävänkuvauksen viisi kysymystä vinkkilistaksi vapaaehtoisten rekrytointiin.
Avaa sivistyksen portit - auta lapsia lukemaan. Kuulostaako paremmalta kuin "haetaan vapaaehtoisia läksykerhon vetäjiä"? Vedin hiljattain koulutuksen, jossa hetken miettimisen jälkeen alkoi nopeasti löytyä paljon kuvaavampia ja houkuttelevampia tehtäväkuvauksia.

1. Mitä pitää tehdä?
Kuvaa tehtävä tarpeellisella tarkkuudella. Mitä taitoja tarvitaan?   Tarvitsenko erikoisvarusteita?


2. Kuinka kauan se vie aikaa?
Kuinka paljon aikaa siihen pitäisi varata? Kerran vai toistuvasti?

3. Perehdytys
Tarvitsenko koulutusta? Saanko perehdytystä tai opastusta? Kehen voin olla yhteydessä? Kuka ottaa minut vastaan? Rohkaise kysymään lisää.

4. Mitä minä siitä saan?
Useimmiten ihminen haluaa auttaa, tehdä hyvää jollekin tai jonkin asian puolesta. Samalla voi saada itselleen kokemusta, hyvää mieltä tai uusia taitoja. Joissain tapahtumissa järjestäjät pääsevät paikkoihin, joihin ei normaalisti pääsisi.

Osa hakee myös juttuseuraa, kavereita, kun taas toiset haluavat tehdä tehtävät yksin, silloin kun se heille sopii. Varsinkin nuoret hakevat uusia kokemuksia ja eläkeläisille jatkuvuus, jo hankittujen taitojen hyödyntäminen voi olla useammin motivaation lähde. Motivaation miettimisessä voi hyödyntää Anne Birgitta Pessin vapaaehtoismotivaatioiden timanttimallia (ks esimerkki 10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaan, s. 34)

5. Miksi tämä on tärkeää?
Kerro mikä merkitys vapaaehtoisen työllä on. Miten tämä tehtävä liittyy isompaan kokonaisuuteen ja mitä sen kautta saavutetaan. Miksi tämä on tärkeää? Miksi tätä tehdään? Jos ei pysty perustelemaan itselleen tehtävän mielekkyyttä, voi olla vaikea vakuuttaa muita siitä.

Naistenpankki käytti tätä viiden kysymyksen muotoilua ja sai lopulta 18 erinomaista vapaaehtoista.Tehtäväkuvaus kannattaa pitää lyhyenä, jotta viesti menisi perille. Jos mahdollista, niin luetuta tehtäväkuvaus kaverilla tai toiminnassa mukana olleella vapaaehtoisella. Usein näkee otsikoita "haetaan vapaaehtoisia", vaikka termi vapaaehtoinen kuvaa roolia, eikä kerro mitä tehtävä sisältää. Tarkista siis otsikko: innostaako se ja kertooko otsikko tuloksista? Onko se selkeä?

Jos käytät verkkoa tehtävien mainostamisessa, kannattaa lukaista myös Verkkorekrytoinnin salat. Jos taas puhut talkoolaisille kasvokkain, on SLU:n urheiluseuraviestinnän oppaassa mainio pohja innostavalle talkoopuheelle.

Ilmoitukset, sähköposti ja netti ovat henkilökohtaista kysymistä paljon heikompia keinoja pyytää vapaaehtoisia mukaan toimintaan, mutta hyvin suunniteltuun tehtävään on helpompi lähteä mukaan.

Oletko nähnyt innostavan tehtäväkuvauksen?
Laita linkki kommenttiin niin annetaan hyvien esimerkkien levitä. Näin voit olla tekemässä  vapaaehtoistoiminnasta houkuttelevampaa ja ehkä tarjota jollekin elämänsä tilaisuuden.

Lataa tästä itsellesi innostavan tehtävänkuvauksen viisi kysymystä vinkkilistaksi vapaaehtoisten rekrytointiin.1 kommentti:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.