Miten markkinoida Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaa?

21.25 Lari Karreinen 0 Comments

Kukaan ei käy meidän tapahtumissa eikä jäsenistöstäkään koskaan ole mitään kuulunut. Kaikkein vaikeinta on tavoittaa nuoria. Onneksi Tellervo Kettusen  opinnäytetyössä on yksinkertaisia ratkaisuja tähän. Hän on tutkinut Punaisen Ristin Tampereen osaston vapaaehtoistoiminnan keskuksen toiminnan markkinoimista 18 - 30 -vuotiaille.

Jäseniä ei ole näkynyt?
Kuten jo luvussa 10 tuotiin esiin, Punaisen Ristin uusille jäsenille ei lähetetä tervehdystä omalta paikallisosastolta. Kaikille uusille jäsenille tulee lähettää kirje tai sähköpostiviesti, jossa jäsen toivotetaan tervetulleeksi oman paikallisosaston toimesta. Tervetuloviestissä voidaan samalla kertoa lyhyesti, mitä toimintaa oma osasto tarjoaa jäsenelle ja mistä kaikkialta saa lisätietoa osaston toiminnasta. (s. 65)
Olen kuullut erään ison kaupungin osastosta, joissa uusille jäsenille soitetaan kun he ovat liittyneet ja toivotetaan tervetulleiksi. Jos vuori ei tule osaston luo, on osaston mentävä jäsenen luo.

Muutamia vinkkejä aktivointiin tapahtumissa:
  • esittele toimintaa kertomalla tarinoita. Ne jäävät mieleen ja niiden kautta uuteenkin asiaan on helppo tutustua.
  • järjestä tuotetestaus: ensiapulaukkua tutkiessa voi jutella ensiaputoiminnasta. Nälkäpäivänä paikalla voi olla avustuspakkaus ja rasismin vastaisen päivän ennakkoluulojen poisheittäminen on mainio esimerkki miten abstraktista teemasta saa toiminnallisen.

Keinoja lukijoiden aktivointiin sosiaalisessa mediassa

Kysy, kommentoi, keskustele. Se on luonteeltaan vuorovaikutteinen media, ei yksisuuntainen tiedotuskanava. Tykkääjien määrää voi lisätä kilpailuilla, joissa voi voittaa vaikka Punaisen Ristin tuotteita.
1. Kirjoita päivitykset mahdollisimman lyhyiksi. Vuorovaikutuksen määrä kasvaa, kun päivitystekstin pituutta lyhennetään. Pitää karsia turhat pois ja tämän jälkeen vielä kerran tiivistää.
2. Tykkää tästä, jos... Kerro faneillesi, mitä toivot heidän tekevän. Jos halutaan kerätä päivitykselle peukutuksia eli tykkäyksiä, voidaan sivun faneja pyytää tykkäämään tilapäivityksestä jos he ovat samaan mieltä kanssasi jostain asiasta. Muista valita päivityksen aiheeksi sellainen, joka innostaa fanejasi.
3. Kysymykset auttavat ymmärtämään. Kysy suoria ja helppoja kysymyksiä. Ihmiset vastaavat mielellään kysymyksiin, jos aihe on heille mieleinen.
4. Tee tykkääjistäsi tarinankertojia. Käytä niin sanottua ”täytä tyhjät kohdat” –päivitystä. Esimerkki: Parasta vapaaehtoistoiminnassa on _______ !
5. Käytä linkkejä. Päivitys jaetaan eteenpäin enemmän, jos se sisältää sivuston tykkääjiä puhuttelevan linkin.
6. Kuvat herättävät eniten kiinnostusta sosiaalisessa mediassa. Kun päivitykseen lisätään visuaalisia elementtejä, kasvaa ihmisten kiinnostus asiaa kohtaan, mikä taas lisää päivityksen tykkäämisen ja jakamisen todennäköisyyttä. Esimerkki:
Kuva-albumi -päivitys →180 %
Yksittäinen kuva → 120 %
Video → 100 % (s. 59)
Tässä on vain muutama poiminta, joten käytännön vinkkejä kaipaavan kannattaa lukea kaikki toimenpide-ehdotukset. Ja kannattaa myös lukea SLU:n viestintäopas, ja jos haluaa innostaa sähköpostiviestein, niin esimerkki 350.orgista . Vaan mitä sinä suosittelisit?

Tellervo Kettunen on opinnäytetyössään tullut koonneeksi oikein käyttökelpoisen paketin vapaaehtoistoiminnan viestintään. Itse lisäisin siihen vielä selkeät tehtäväpaketit, joita voi mainostaa. Kun vapaaehtoinen tietää millaisia tehtäviä on tarjolla ja mitä taitoja ja paljonko aikaa se vaatii, on hänen helpompi lähteä mukaan.

Kiitos Tellervo, opinnäytetyöstäsi on hyötyä laajemminkin!

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.