Kuinka hoitaa vapaaehtoisen yllättävät poissaolot ja epäluotettavat ilmoittautumiset?

15.55 Lari Karreinen 1 Comments

Vapaaehtoinen tulee innostuneena hetkeksi mukaan. Hän ilmoittautuu kaikkiin tilaisuuksiin, mutta ilmestyy lopulta vain muutamaan. Vapaaehtoinen katoaa toiminnasta määrittelemättömäksi ajaksi, kunnes taas ilmaantyy ilmoittautumalla kaikkiin mahdollisiin tilaisuuksiin. Eikä taaskaan tule paikalle kuin joskus. Tämä vapaaehtoinen ei koskaan selittele millään lailla poissaolojaan. Hänestä se ei ole ongelma.

Kuulostaako tutulta? Nimesimme tällaisen tapauksen jokeri-vapaaehtoiseksi Espoon vapaaehtoisverkoston vaativat vapaaehtoistilanteet -illassa. Aina vapaaehtoistoiminta ei suju kuin kukilla tanssiminen. Keskustelimme vapaaehtoiskoordinaattoreiden ja luottamushenkilöiden kanssa näistä tilanteista. Tarjolla oli vertaistukea ja hyviä käytäntöjä.

Neljästä ryhmästä jokainen tunnisti joskus kohdanneensa jonkinlaisen jokeri-vapaaehtoisen. Sieltä löytyivät myös nämä ratkaisuehdotukset:

1. Molemminpuoleisesti on reilua, että otetaan poissaolot ja tulematta jättämiset puheeksi kahden kesken. ”Miten voisimme toimia yhdessä, kun tämä hankaloittaa toimintaamme?” Keskustelussa voi selvitä, johtuvatko poissaolot esimerkiksi vapaaehtoisen elämäntilanteesta. Ryhmässä on aina vaara, että keskustelu menee syyttelyksi eikä viesti mene perille. Vapaaehtoistoiminta on vapaaehtoista, mutta kun on luvattu tehdä jotain niin se ei enää ole ehdoista vapaata.

2. Ryhmätoiminnassa yhden poissaolo ei välttämättä kaada tilaisuutta ja noheva koordinaattori voi aina yrittää varata yhden ylimääräisen vapaaehtoisen jokerin poissaoloa paikkaamaan.
Mutta jos saattajapalvelussa jättää lääkärikeikan saaton tekemättä voi avustettava olla vaikeuksissa. Mistä saada alle tunnin varoitusajalla saattaja ja kyyti lääkäriin? Vai pitääkö perua vuoro? Tällaistakin oli tapahtunut tosielämässä.

3. Jos sovitaan kuinka jatkossa toimitaan ja lupaukset eivät pidä, niin keskustelussa mukana olleiden mielestä kahdesti saa mokata. Jos näiden jälkeen on keskusteltu asiasta eikä silti ole parannusta havaittavissa, niin kolmannella kerralla ei voi enää antaa mennä sormien läpi. On tasapuolista, että kaikilla toimijoilla on samat säännöt.

4. Parasta kaikille olisi, jos jokeri-vapaaehtoinen voidaan ohjata toimintaan, jossa hänen epäsäännöllinen ja epävarma osallistuminen ei haittaa.

Joissain yhdistyksissä sitoutumista selvitetään haastattelussa ja vapaaehtoisten kanssa sovitaan mihin he tuntevat voivansa sitoutua. Tämä ja monia muita hyviä käytäntöjä nousi verkostotapaamisessa esille. Hiljaisen tiedon jakaminen - vaikeistakin aiheista, auttaa.

1 kommentti:

  1. Kyllä joitakin jokereita, jotka toimivat vielä eri tavoin ennalta-arvaamatta on tavattu. Mutta koko toiminnan näkökulmasta on haitallista, jos ns maine menee. Se on myös herkkä asia.

    Sitähän emme voi taata, että kaikki menee nappii ja luotsattava saa aina mitä haluaa/odottaa tai enemmän. Mutta kylläpä aikuinen ihminen Suomessa tulee yleensä silloin kun on luvannut. Poikkeuksena ns kroonisesti myöhässä olevat ja sen huomaa yleensä aika pian. Ja osataanhan me ennakoida, isossa tapahtumassa voi aina koettaa rekrytä ns varahenkilöitä yllätysten/sumien minimoimiseksi.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.