Miten saada yhdistystoimintaan mukaan yhden hetken vapaaehtoiset?

10.45 Lari Karreinen 0 Comments

Miten saada perinteinen vapaaehtoismalli muuntumaan niin että yhden hetken ja paikan vapaaehtoiset mahtuvat mukaan yhdistystoimintaan? Vapaaehtoiset haluavat osallistua itselleen mielekkääseen ja merkittävään toimintaan. Hallituspaikka ei motivoi. (Mikähän olisi hyvä suomennos tälle Mission driven volunteeringille?)

Tähän ydinkysymykseen olen törmännyt usein viime aikoina ja viimeisimmän kerran Suomen Ladun pohtiessa uutta strategiaansa:

 Vapaaehtoisuus Suomen Ladussa 2014



Nopeasti tuli mieleen kolme erilaista ratkaisua, joita olen nähnyt eri puolilla. Ette nimittäin ole yksin ratkomassa tätä. :)

1) Rakenteellinen ratkaisu:
Muutetaan järjestörakenne yhdistysmuotoisesta verkostoimaisempaan toimintaryhmämuotoon. Unicef, Parasta lapsille, Amnesty ja monilla muilla järjestöillä on paikallisryhmiä, jotka keskittyvät vain toimintaan. Keskustoimisto hoitaa talousasiat. Tukee mission driven volunteering -ajattelua, eli vapaaehtoiset tulevat ja nauttivat mielekkäästä tekemisestä, eivät hallinnosta.

Näillä tosin on paikallisryhmiä huomattavasti vähemmän kuin Ladulla yhdistyksiä.

2) Ajallinen ratkaisu
Mikä voisi olla Ladun vastine siivous- ja ravintolapäivälle? Yhtenä päivänä mahdollisuus tulla tekemään omaa pop-up -toimintaa. Partiolaisethan ovat sen jo keksineet: retkipäivä.
Yhdistyksetkin voivat tarjota kertaluonteista vapaaehtoistoimintaa. Ja sitähän tehdään jo talkoissa, keräyksissä ja vaikka missä. Ei siis mitään uutta... Tehtäväpaketointi auttaa muotoilemaan innostavia osallistumismahdollisuuksia.

3) Toimintakulttuurin muutos
Siirtyminen yhdistyksen johtamisesta, toimintasuunnitelman ja vuosikokousten pyörittämisestä vapaaehtoisten johtamiseen. Kysymys on toimijoille: miten voi innostaa ja mahdollistaa useamman osallistumisen? Roolin muutos itse tekemisestä toisten tekemisen tukemiseen ja mahdollistamiseen. Tähän valmistaudumme Huomisen vapaaehtoisjohtaja -valmennuksessa.

Se on taito, jota voi harjoitella. Se on myös tapa tehdä asioita toisin. Kuten vaikkapa Punaisen Ristin nuorten vuosikokous. Työntekijät ja nuorisovaliokunta tukivat osallistujen omaa kiinnostusta ja mahdollistivat heidän ideoidensa jalostamisen vuosikokouksessa.  


Salla Kuuluvaiselta on tulossa kirja, joka tuo tähän vielä lisää vaihtoehtoja. Odottelen innostuneena:



Olen vasta rapsuttanut pintaa. Mitä kaikkia muita toimivia keinoja on?

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.